Етеричното масло от лимон - приложение и особености


Етеричното масло от лимон е едно от най-добрите етерични масла за домашна употреба, тъй като има повече приложения, отколкото повечето други масла някога биха могли да предложат. Няколко капки лимоново етерично масло добавени към зехтин може да създадат изключително качествен препарат за полиране на мебели.

Особености на етеричното масло от лимон

Подобно приложение може да се намери и в други области, например при създаването на домашен сапун за пране, при домашен препарат за чинии, за подови почистващи препарати и други.

Можете да си създадете домашна смес от сода за хляб и еерично масло от лимон за да почистите добре и старателно дъските за рязане на хранителни продукти и други подобни, особено ако върху тях е рязано месо и искате да ги почистите добре.

Терапевтично приложение на етеричното масло от лимон


Лимоновото етерично масло има и редица терапевтични приложения, от които можете да се възползвате, стига да спазвате правилата за безопасно използване на продукта. Непременно преди да използвате етеричното масло попитайте в аптеката какви са правилата за ползване на продукта!

Ако страдате от лош дъх, лимоновото етерично масло може да бъде доста полезно. За целта добавете няколко капки от продукта към чаша вода и правете гаргара с получената смес. След жабуркане плюйте в мивката. Това ще облекчи неприятната миризма в устата.

Добре може да се отрази етеричното масло от лимон и при други проблеми. Един от тях е оплакването от пърхот. Добавете няколко капки към шампоана, с който миете косата си, но не прекалявайте. Това може чувствително да облекчи вашето състояниее.

Лимоново етерично масло може да се поставя в лампа за ароматерапия или в дифузор, който да разпръсква приятна миризма у дома с цел да се облекчи нервно напрежение и тревожност.

Можете да използвате етеричното масло от лимон за домашен дезинфектант за ръце. За целта смесете с гел от алое вера няколко капки от етеричното масло и поставете в малко флаконче. Почиствайте ръцете когато няма къде да се измиете. Получената смес действа като дезинфектант и антимикробно.

Рискове и опасности свързани с етеричното масло от лимон


Едно много важно нещо, което трябва да имате предвид и за което всички експерти съветват да се внимава е това, че лимоненото етерично масло може да направи кожата на човека изключително чувствителна към слънчева светлина.

Това се нарича фоточувствителност и при определени условия може да бъде опасно. За да избегнете проблеми свързани с тази фоточувствителност специалистите съветтват да не използвате етерично масло от лимон преди плаж или преди излизане на силно слънце като цяло.

Според дерматолози, най-добре е да се пазите поне 12 часа преди излагане на слънце, защото иначе съществува завишен риск от изгаряния. Кожата третирана с етерично масло от лимон става твърде чувствителна, дпри и ако сте се защитили с крем против изгаряне.

Приложение на етеричното масло от мента


Неповторима свежест, усещане за пролет, за носталгия и несъмнено най-лесно разпознаваем сред всички видове аромати на етерични масла, ментата е етеричното масло, което бива винаги спрягано като най-освежаващо и ободряващо. Действително, ментата освежава ума и ободрява сетивата, докато едновременно с това носи изключително приятно чувство на вътрешен мир и покой.

Масло от мента

Ментата може да се използва изключително успешно в спорта и в прилагането на различни видове целебни масажи, тъй като има бъро и осезаем о охлаждащо въздействие, което от своя страна облекчава ставите и мускулите. Това прави етеричното масло особено популярно сред активно спортуващите хора, независимо дали любители или професионалисти.

Когато сте преминали един дълъг и тежък ден или когато един точно такъв ден едва сега зпочва, когато сте били или ще ходите на тренировка, след това трябва да сте навреме в университета или пък цял ден се налага да стоите в офиса затрупани с ангажименти, може да ви бъде особено полезно да се насладите на ползите от етеричното масло от мента.

За целта можете да поставите капка от маслото на дланта си, зад ухото или на шията. Свежият аромат на ментата, който трудно може да бъде открит при друго растение, ще ви даде един доста силен тласък на позитивност и оптимистично настроение! Ментата също така е несъмнено и чудесен вариант за домашна ароматерапия или пък при смесване с други подходящи аромати. Сред най-добрите съчетания са лавандула, розмарин, мента и градински чай.

Полезен след тежък ден във фитнеса…
Смесено с подходящото базово масло, етериното масло от мента може да бъде изключително ценен помощник след тежка тренировка във фитнеса. За целт трябва да се насладите на един дълъг и приятен масаж с маслото, което ще създаде на тялото ви усещане за релаксираност и отпочиналост, карайки напрегнатите мускули да се отпуснат и намалявайки вероятността за поява на мускулна треска.

Спа център у дома? Защо не…
Създайте си свой собствен домашен спа център. Какво е нужно за целта? Добавете няколко капки етерично масло от мента и евкалипт в лампата за ароматерапия и се насладете на удивителния релаксиращ и едновременно с това ободряващ аромат на едно от най-благоуханните масла.

Отлично средство за ароматизиране на дома…
Ментата е растение от същото семейство от което произлиза и благоуханната лавандула, а също така и известния с многобройните си качества розмарин. Поставени няколко капки от мента във вода, само с помощта на един обикновен дифузер можете да разпространите в дома си аромат, който да ви помогне да повдигнете духа и настроението си.

Етерично масло от жасмин и ползите от него


Етеричното масло от жасмин се счита за едно от най-благоуханните масла, които са ни известни в момента. То конкурира и дори надминава етеричното масло от сандалово дърво когато става дума за благоуханност, а по отношение на деликатната си и изтънчена нотка, то просто е несравнимо.

Етерично масло от жасмин

Помага при безсъние


Ароматерапията проведена с етерично масло от жасмин може да има силно благоприятно въздействие върху качеството на съня. След ароматерапията човек бързо ще усети, че тялото се чувства отпуснато и релаксирано. Това ще способства за по-бързото заспиване. Освен това, подобно на лавандулата, етеричното масло от жасмин ще помогне да се събудите много по-отпочинали, освободени от стреса и напрежението.

Има седативен ефект


Ароматерапията с етерично масло от жжасмин им ясно изразен седативен ефект. Ако се излегнете в леглото или се отпуснете в удобно кресло докато от лампата за ароматерапия се разнася прелестното благоухание на жасмин, вие ще почуствате неговия мек и деликатен седативен ефект. Това ще разсее нервното напрежение, ще ви отпусне и ще ви помогне да се почуствате нов човек.

Силен афродизиак


Нежният аромат на жасмин има и друго въздействие, а именно да повиши градуса в спалнята. Счита се, че ароматът отделен при ароматерапия с жасмин има стимулиращо въздействие върху сексуалното желание на хората. Ароматерапията може да се използва при организирането на романтична вечер с половинката с цел да се придате по-приятна атмосфера в стаята. Ако съчетаете уханието на жасмин с приглушена светлина, ефектът може да бъде изключиителен.

Силен антисептичен ефект


Ароматерапията с етерично масло от жасмин има много добре изразен антисептичен ефект. По тази причина подобна ароматерапия може да бъде много полезна след прекарана настинка или друга вирусна инфекция на дихателните пътища. Счита се, че уханието на жасмин ще подобри прочистването на дробовете и ща занижи риска от поява на последваща бактериална инфекция.

Много силен ефект при депресивни настроения


Ароматерапията с жасмин може да изиграе много силна положителна роля когато се опитвате да преборите депресивните състояния. Разбира се, ароматерапията не замества подходящото лечение и все пак тя може да бъде мощен помощник. Въздействието на жасмина помага човек да усети удоволствие от живота, стимулира се отделянето на хормони на щастието и се засилва усещането за креативност, което от своя страна може да бъде много полезно в подобни мрачни настроения.

Помага при женски проблеми


Ароматерапията с жасмин оказва благоприятно въздействие върху състоянието на жената по време на месечния цикъл или при различни неразположения свързани с менопауза. Това прави ароматерапията особено препоръчителна за дамите в онези дни от месеца, особено ако обикновено този период за тях е свързан с неприятни усещания.

Магията на етеричното масло от сандалово дърво


Етеричното масло от сандалово дърво е известно като най-благоуханно от всички етерични масла. Заради големия интерес към него по света и ограничения добив на маслото, днес то е много по-скъпо от другите видове масла. Това го прави още по-желано. Заради изключителните си ароматични свойства, етеричното масло от сандалово дърво се използва много успешно в ароматерапията, а резултатите от ползването му с тази цел са изключителни.

Сандалово дърво


Изостря ума

На първо място трябва да се отбележи, че етеричното масло от сандалово дърво има много благоприятно влияние върху психиката. То успокоява ума и в същото време му помага да се фокусира по-лесно и с минимални усилия. По тази причина етеричното масло от сандалово дърво е много препоръчително когато човек е под стрес на работа и в училище. Неговите свойства ще ви помогнат да работите с ясен разсъдък, но да запазите нужното хладнокръвие.

Успокоява и отпуска

Сандаловото дърво намира приложение в ароматерапията при хора, които страдат от силен стрес и нервно напрежение. Това етерично масло може да помогне лесно да се освободите от излишните нерви и да се порадвате малко повече на живота. Приятният аромат също спомага за това, карайки човек да изпитва щастие.

Естествен афродизиак

Етеричното масло от сандалово дърво се счита за мощен афродизиак. То може да въздейства върху мозъка и да засили сексуалното желание, както и удоволствието, което човек може да изпита от сексуалния акт. Това е един много приятен начин да внесете малко настроение в спалнята и да се насладите на по-горещи моменти в семейното ложе.

Противо-вирусен и противо-възпалителен ефект

Етеричното масло от сандалово дърво се използва в ароматерапията също и в случаите, в които човек се опитва да се възстанови по-бързо от вирусна инфекция и настинка. Ароматерапията има и превантивен ефект когато човек се опитва да подсили имунната си система с помощта на божествения аромат на сандаловото дърво.

Отпуска мускулите

Когато имате мускулна треска и мускулни болки в резултат от тежка и продължителна тренировка във фитнеса, етеричното масло от сандалово дърво може да свърши чудесна работа в една дълга и отпускаща ароматерапия. Мускулните спазми в резултат от физическото претоварване ще намалеят и така ще можете много по-бързо да се възстановите.

Понижава кръвното налягане

В резултат от цяла поредица от процеси, които причиняват ароматните частици на етеричното масло от сандалово дърво, растението помага наистина много за по-лесното понижаване на кръвното налягане. Изключително благоприятното ухание прави куп чудеса и едно от тях е именно да понижи кръвното, като по този начин намалява и риска от поява на сърдечно-съдови заболявания.

8 етерични масла, които трябва да имаме у дома


Етеричните масла имат много различни свойства и качества. Според специалисти обаче има няколко вида етерично масло, които могат доста успешно да се използват у дома, а приложението им понякога може да ви изненада.

Етерични масла за дома

  1. Чаено дърво
Маслото от чаено дърво може да се използва при третиране на акне и други кожни проблеми. Освен това то може да ви бъде много полезно в почистването на мухъла и плесента у дома, както и в почистването на дръжките на вратите и други подобни.

  1. Евкалипт
Евкалиптовото етерично масло намира доста добро приложение за ароматерапия в случаи, в които преди това сте страдали от вирусна инфекция. Ароматът на евкалипта ще се разнесе в дома ви и ще ви помогне да дишате по-лесно.

  1. Лавандула
Искате ли да спите спокойно и да се събудите като нов човек? Етеричното масло от лавандула прави чудеса. Просто капнете две капки на възглавницата си и оставете уханието да ви отнесе в страната на сънищата.

  1. Лайка
Много хора знаят добре колко полезна е лайката, но малцина са запознати с нейните многобройни качества в ароматерапията. Тя може доста успешно да ви помогне да се преборите с тревожност, стрес и всякакви форми на напрежение използвана за ароматерапия. Освен това, лайката може да бъде доста ефективна и при проблеми със съня.

  1. Грейпфрут
Етеричното масло от грейпфрут може да се използва с голям успех от хора, които желаят да създадат домашен почистващ препарат. Достатъчно е да капнат няколко капки в чиста вода и да пръскат преди да минат с парцала през повърхностите.

  1. Лимон
Етеричното масло от лимон може да бъде полезно при най-различни начини. Специалистите го препоръчват като ефикасно средство за почистване, като по няколко капки могат да се капват във водата, с която почиствате мебелите. Много ефикасно е и ако капнете няколко капки в креватчето на кучето - това ще ви избави от бълхите и от други малки паразити.

  1. Риган
Етеричното масло от риган може да се използва с голям успех от хора, които желаят да създадат у дома една среда, която да бъде по-здравословна и лишена от микроби, паразити, гъбички и вируси. Запомнете обаче, че за да има ефект, то етеричното масло трябва да е от най-високо качество.

  1. Мента
Ароматерапията с етерично масло от мента ще ви помогне да дишате по-лесно у дома. Освен това, тя може много успешно да ви помогне да се избавите от неприятните миризми у дома.

Масло от сладък бадем - особености и характеристики


Маслото от сладък бадем често бива наричано етерично масло, но то всъщност не е такова. То притежава по-различни качества и свойства. Една от неговите отличителни характеристика е свойството му да може да се използва като базово масло и да се прилага директно върху кожата без никакъв проблем.
Масло от сладък бадем

Произхождайки от Близкия изток, днес сладкият бадем и по-точно маслото, което се произвежда от него намира много широко приложение в производството на козметични продукти и в медицината. Маслото съдържа голямо количество витамини и вещества с ясно изразени противовъзпалителни свойства.

Това прави продукта много ценен не само в козметиката за тяло и лице, но също така и в производството на козметични продукти за коса. Използвано като базово, маслото от сладък бадем може да се използва и като основа, която да позволи човек да се възползва от здравословните свойства и на етеричните масла.

В по-голямо количество масло от сладък бадем се добавят определен малък брой капки от дадено етерично масло (например 1 или 2), след което етеричните масла стават в повечето случаи годни за нанасяне върху кожата.

Една от причините поради които хората прявяват доста голям интерес към маслото от сладък бадем е, че то е много богато на витамини А и Е и силно подхранва кожата с хранителни вещества. В същото време думата масло не бива да ви подвежда. То не е мазно, има много лека и приятна консистенция и попива бързо в кожата без да оставя след себе си мазни следи.

Много любители на природните козметични средства и домашната козметика използват маслото от сладък бадем доста интензивно у дома. Едно от приложенията му е като ексфолиант. За целта маслото трябва да се смеси с малко захар.

При нежните ексфолиращи движения и от топлината на кожата захарта постепенно ще се разтвори, премахвайки преди това мъртвите клетки и давайки шанс на свежата млада кожа да се разкрие в цялата си прелест.

Маслото от сладък бадем може да се използва от хора, които желаят цялостно да забавят стареенето и да освежат своя външен вид. Така например ако имате сини кръгове под очите от умора и недоспиване можете да капнете няколко капки бадемово масло, които преди това предварително сте затоплили.

След това трябва да направите много лек, нежен и деликатен масаж на зоната под очите за да попие добре маслото. На сутринта кожата ви ще изглежда видимо подмладена когато измиете лицето си със студена вода.

Ако по някаква причина страдате от псориазис или от някаква екзема. Можете да се възползвате от свойството на маслото от сладък бадем по естествен начин да бори тези здравословни състояния. Освен това, бадемово масло помага за облекчаване на различни кожни състояния, в това число възпаления, сърбежи и зачервявания.

Освен всичко останало, маслото от сладък бадем е чудесно средство за справяне със суха кожа, с напукани от зимния студ устни, както и едно натурално висококачествено средство за почистване на грим.

Приложение на етеричното масло от лавандула

Етеричното масло от лавандула има аромат, който е едно наистина уникално съчетание на свежест, чистота и спокойствие. Това е именно онзи динамичен аромат, който е направил цветето класическа съставка в създаването на редица шикозни парфюми, сапуни, ароматизатори и други козметични продукти от висок клас. Като един от най-популярните продукти сред етеричните масла, лавандуловото масло е нещо, което трябва да присъства във всеки дом.

Масло от лавандула

Лавандуловото етерично масло не е просто едно обикновено масло, каквито има не един или два вида. То е специално, защото на неговия класически аромат носи не само удоволствие и наслада, но и редица полезни за здравето и за дома качества.

Етеричното масло от лавандула е един доста, така да се каже, гъвкав продукт. От създаването на продукти за грижа за кожата и косата до ароматерапия преди лягане, маслото е известно със своите релаксиращи свойства.

Всъщност, това масло може да се използва в много области на ежедневния живот и всичко зависи единствено от това дали разполагаме с достатъчно въображение и креативност.

Етеричното масло от лавандула има много широко приложение и човек лесно може да открие подходящ начин да се възползва от неговата благоуханност и очарование. Ето какво можете да направите ако разполагате у дома с малко висококачествено етерично масло от това благоуханно растение.

Добавяне към козметичните продукти у дома…

Няма нищо лошо в това малко да се поглезите с този толкова обичан и нежен аромат. Това може да да стане много лесно чрез добавяне на едва няколко капки етерично масло от лавандула към вашия любим лосион, шампоан или други продукт за тяло или за коса.

Направете си домашен ексфолиращ крем…

Домашен скраб за тяло можете да си направите с помощта на малко кокосово масло, захар и етерично масло от лавандула. Ефектът ще ви допадне, като едновременно с това ще почувствате отпускащия ефект на лавандулата.

Отпуснете се с масло от лавандула…

Малсото от лавандула е едно от малкото, които могат спокойно да се прилагат върху кожата. Това не е опасно за човека и по тази причина можете да използвате качественото лавандулово масло за масажи, като резултатът ще е разтваряне на стреса и нервното напрежение.

Използвайте като помощно средство преди лягане…

Използвайте етеричното масло от лавандула като част от вечерната си рутина преди лягане. Разтрийте малко (една - две капки) от масло на дланта на краката си преди лягане или поставете една или две капки върху калъфката на възглавницата. Това ще ви помогне да спите много по-добре през нощта.

Домашен ароматизатор…

Етеричното масло от лавандула е идеално за създаване на домашен ароматизатор. С помощта на маслото и малко вода, както и на един обикновен дифузер ще можете лесно да се справите и да прогоните всички неприятни миризми, оставяйки единствено усещане за свежест.